T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / KARTEPE - Fevziye Tezcan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

2023 YKS Tercih Dönemi Rehberlik Takvimi. (27 Temmuz-8 Ağustos 2023)

26-07-2023

 

Sevgili öğrencilerimiz,

2023 YKS tercih danışmanlığı hizmetimiz okulumuzda  yüz yüze olacaktır. 

Tercih takviminde adınızın belirtildiği tarih ve saatte okula gelmenizi rica ederiz. 

 

1-Tercih tarihleri:

Tercihler 27 Temmuz Perşembe günü başlayacak, 8 Ağustos Salı günü sona erecektir.

Sistemde yaşanması muhtemel yoğunluk sebebiyle tercih işlemlerinizi son güne bırakmayınız.

 

2- Tercihlerimi nereden yapacağım?

Adaylar tercih işlemlerini https://ais.osym.gov.tr/ adresinden kendileri yapacaklardır. Mezun oldukları okullar, tercihle ile ilgili bir işlem (onay vs) yapmayacaktır. Tercihlerdeki tüm sorumluluk bizzat adayın kendisine aittir.

 

3- Kimler Tercih yapabilir?

Geçtiğimiz aylarda alınan kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.

Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecektir.

 

4- Tercihlerimiz için ücret yatırmamız gerekli mi?

Tercih işlemi için herhangi bir ücret yatırılmayacaktır.

 

5-Sonuç formundaki Y-TYT, Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA ne anlama geliyor?

Sınav sonuç belgenizin sağ alt tarafında yer alan Y-TYT, Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA  şeklinde belirtilen puanlar, sizin yerleştirme aşamasında kullanılacak puanlarınızdır. Tercihlerinizi yaparken bu puan ve başarı sıralarınızı dikkate alınız. (Y-TYT, Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA puanlarınız, ortaöğretim başarı puanlarınızın da dahil edildiği, yerleştirmeye esas puanlardır.)

 

6- Tercih yaparken puana mı sıralamaya mı bakmalıyız?

Öncelikle hem puanların hem de başarı sıralarının geçtiğimiz senenin verileri olduğunu unutmayın. Puanlar yıldan yıla, soruların zorluk derecesine göre değişiklik gösterebilir ancak başarı sıraları puanlara göre nispeten daha sabittir. Bu nedenle başarı sırasına göre tercih yapılması daha doğru olacaktır.

7- Ek puanlı sıralama nedir, nasıl kullanılır?

Ek puanlı sıralama, meslek lisesi mezunlarının kendi bölümlerinin devamı niteliğinde olan bölümleri tercih etmeleri durumunda kullanılacak sıralamadır. Bu bölümleri tercih kılavuzunda Tablo 6C'de bulabilirsiniz. Ek puan sadece önlisans programlarında (2 yıllık) geçerlidir. Lisans programlarında (4 yıllık) geçerli değildir.

8- Özel Koşullar Nedir?

ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunda, bazı bölümler için sayı numarası verilerek özel koşullar ilan edilmiştir. Bu, bazı bölümlerin adaylarda farklı nitelikler aradığı ya da bölümün kendine özgü koşulları olduğu anlamına gelir. (Örn, sadece erkek adayları alması, bölümde hazırlık sınıfı bulunması, ücretli bir bölüm olması vs) Adaylar tarafından tercih edecekleri bölümlerin özel koşulları dikkatle incelenmeli, kendilerine uygun olmayan bölümler tercih listelerine dahil edilmemelidir.

9- Tercih sıralaması nasıl yapılır?

Tercih sıralamasını yapmanın en basit yolu en çok yerleşmek istediğimiz bölümden en az yerleşmek istediğimiz bölüme doğru bir sıralama yapmaktır. Puanı daha yüksek diye gitmek istemediğimiz bir bölümü üst sıralara yazarsak, puanımız da yettiği takdirde istemediğimiz bir bölüme yerleştirmemiz yapılır. Sistem tercih önceliğine göre yerleştirme yapmaktadır. Bu nedenle en çok istediğimiz bölümleri üst sıralara yazmalıyız.

10- Ölü tercih ne demektir?

Ölü tercih, tercih listesinde yüksek puanlı bir bölümün kendisinden daha düşük puanlı bir bölümden sonra yazılmasıdır. Burada dikkat edeceğimiz en önemli nokta bir üstteki maddede açıklandığı gibi hangi bölüme yerleşmeyi daha çok istediğimizdir. Ölü tercih yapmamak adına istemediğimiz bir bölümü puanı yüksek diye istediğimiz bölümün üstüne yazmamalıyız.

 11- İkinci öğretim nedir?

Yükseköğretim kurumlarında bazı önlisans ve lisans programlarının eş değeri programlar örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda (akşam saatlerinde) yürütülmektedir. Bu öğretim ikinci öğretim olarak adlandırılır. Çok yüksek olmamakla birlikte, üniversiteye ve bölüme göre değişiklik gösteren ücretleri vardır.

 12- Uzaktan öğretim nedir?

Zamandan ve mekandan tamamen bağımsız bir şekilde öğrencinin ve öğretim üyesinin kampüse gelme zorunluluğu olmaksızın mevcut bilgisayar teknolojileri vasıtası ile tamamen sanal ortamda canlı, görüntülü, sesli olarak derslerin işlendiği, katılımcının istediği zaman bunları tekrar izleyebileceği ve görüntüleyebileceği bir eğitim sistemidir. Mezun olunduğunda diplomada uzaktan eğitim ibaresi yer alacaktır.

 13- Bir sonraki sene sınava girmek istediğimde hangi durumlarda puanım düşer?

Tercih yapıldıktan sonra adayın herhangi bir yükseköğretim programına yerleşmesi durumunda, bir sonraki sene sınava girdiği takdirde ortaöğretim başarı puanı yarı yarıya düşecektir. Yerleşilen programın önlisans, lisans ya da açıköğretim olması bu durumu değiştirmez.

 Tercih yapmış ancak herhangi bir yere yerleşememiş adayların ortaöğretim başarı puanında bir düşme olmaz.

 14- Tercihlerimi, tercih süresi bitimine kadar değiştirebilir miyim?

Tercihler son güne kadar değiştirilebilir ancak iptal edilemez. Tercih yapmış ancak iptal etmek isteyen adaylar tüm tercihlerini silerek yerleşmelerinin mümkün olmadığı bir bölümü yazarak bir anlamda iptal işlemi gerçekleştirebilirler.

 

26-07-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.07.2023 - Güncelleme: 26.07.2023 12:12 - Görüntülenme: 331
  Beğen | 1  kişi beğendi