T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KOCAELİ / KARTEPE - Fevziye Tezcan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

NEDEN MESEM?

26-08-2022

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ NEDİR?

 Ortaöğretim kademesinde mesleki eğitim okuludur. Milli Eğitim Bakanlığına bağlıdır. Öğrenciler ilgi ve yetenekleri olduğu meslek alanında hem çalışarak hem okuyarak eğitim alır. Eğitim süresi 4 yıldır.

Meslek liselerindekinden farklı olarak okul eğitimi haftada bir gündür. Diğer günlerde işletmelerde mesleki eğitim yapılır. Pratik eğitim esastır. Ancak teorik eğitim de ihmal edilmez. Okul devamsızlık sınırı -mazeretli devamsızlıklar dahil- yıllık 6 gündür. İşletme devamsızlık sınırı ise yıllık 30 gündür.

İşletmelerde mesleki eğitim ilk seneden son seneye kadar devam eder. Üçüncü yılın sonunda öğrenciler Kalfalık sınavına, dördüncü yılın sonunda ise Ustalık sınavına alınır. Başarılı olanlara belge verilir.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNİ NEDEN TERCİH ETMELİYİM?

*Mesleğinizi aktif olarak çalışırken öğrenirsiniz.

*Mesleğinizi öğrenirken ücret almaya başlarsınız.

    (Net asgari ücretin en az %30´u)

*İstihdam garantili eğitim alırsınız.

*Aldığınız belgeler uluslararası nitelik taşır.

* İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırsınız.

* 4 yılın sonunda Ustalık Belgesi alarak kendi iş yerinizi açabilirsiniz.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

    Daha az akademik ders görürken,iş hayatının içindeyken daha yoğun meslek eğitimi tercihi olan ,okula devam edebilme problemi olan ,eğitim görürken çalışma zorunluluğu olan öğrencilerimizin seçebileceği programdır.

      Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:

·         En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.

·         Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.

·         Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir).

·         Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.

OKULUMUZDA BULUNAN ALANLAR

*Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

*Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı

*Makine Teknolojisi Alanı

*Metal Teknolojisi Alanı bulunmaktadır.

KAYIT İŞLEMLERİ İÇİN İLGİLİ MÜDÜR YARDIMCISINDAN EVRAKLARI ALARAK VELİNİZ İLE BİRLİKTE OKULA BAŞVURMANIZ YETERLİDİR.

SEVGİLİ ÖĞRENCİLER

Hayatınıza yön verme sürecinin başındasınız. Vereceğiniz kararlar doğrultusunda seveceğiniz bir mesleğe sahip olup mutlu olmak sizin elinizde. Bunun yolu da meslekleri ve kendimizi tanımaktan geçmektedir.

Öğrencilerimiz 4. yılın sonunda hem Ustalık Belgesi hem Lise Diploması alır. (Lise diploması için açık liseden veya okulumuzda yüz yüze eğitimle fark derslerini almanız gerekmektedir.)

Öğrencilerimiz 1 gün okula, 4 gün iş yerine giderek mesleki eğitimlerini alırlar.

 Sigortalanıyorum

İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırsınız. Genel Sağlık Sigortasına ihtiyaç duyduğunuzda yine okul tarafından GSS´niz yapılır.

 Para Kazanıyorum

Öğrencilerimiz kayıt oldukları ve iş yerleriyle sözleşme imzaladıkları günden itibaren 3308 sayılı Kanun kapsamında asgari ücretin en az %30´u oranında maaş alırlar.

 İşim Hazır

4. yılın sonunda mesleki eğitimlerini tamamlayan öğrenciler Ustalık Belgelerini alır ve kendi iş yerlerini kurabilirler.

 MESLEĞİNİZİ EDİNİN, GELECEĞİNİZİ GARANTİ ALTINA ALIN!!!

GELECEK MESLEKİ EĞİTİMDE!
 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.08.2022 - Güncelleme: 26.08.2022 11:49 - Görüntülenme: 515
  Beğen | 8  kişi beğendi